top of page
  • Foto van schrijverKarine

Hemelse kus


Stel je voor: je staart naar de hemel en ziet twee heldere punten die dichter en dichter bij elkaar lijken te komen. Het lijkt bijna alsof de twee planeten Venus en Jupiter elkaar gaan kussen. Wat een romantisch gezicht!

En dat is precies wat er vanavond gebeurde toen ik deze foto maakte.

De foto toont Venus, wat overbelicht waardoor je de fase niet kunt zien, maar als je goed kijkt, zie je dat Venus niet helemaal rond is.

Aan de linkerkant van de foto zie je Jupiter met vier stipjes, die de manen Io, Europa, Ganymedes en Callisto zijn. Het is verbluffend om te bedenken dat deze planeten zo dicht bij elkaar lijken te staan, terwijl ze in werkelijkheid honderden miljoenen kilometers van elkaar verwijderd zijn.

Ik gebruikte een fullframe-camera met een brandpuntafstand van 300 mm en een statief om de foto te maken. Om de belichtingstijd niet te lang te maken, koos ik voor een ISO-gevoeligheid van 2500 en een diafragma van f/5.6. De sluitertijd was 0,62 seconde. Het resultaat is een adembenemende foto die de "hemelse kus" van Venus en Jupiter vastlegt.

Het is fascinerend om te bedenken dat we ons kunnen laten betoveren door de schoonheid van het universum, zelfs vanuit mijn eigen straat. En deze "hemelse kus" is daar een perfect voorbeeld van. Het zal nog tot 2040 duren voordat we de planeten weer (schijnbaar) zo dicht bij elkaar kunnen zien staan, dus laten we, tot dan, genieten van deze foto.4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page